Jump to content


Photo

Nvidia ia atitudine in legatura cu criza de productie pentru placi, dar neeficienta


  • This topic is locked This topic is locked
1 reply to this topic

#1
TheWølfy

TheWølfy

    Respected

  • Posts
    1,037
  • Topics
    442
  • Reputation
    1205
  • Online
    125 days

9hvfPHV.png

 

Dupa cum bine stiti mai toata lumea, stock-urile placilor video sunt out de prin decembrie, si totodata pretul lor a inceput sa se dubleze. Asta din cauza crizei de productie a chip-urilor grafice, pandemiei si felul in care TSMC evalueaza si gestioneaza situatia in care minerii epuizeaza stock-urile.

Sa vorbim despre mineri, in ultimul timp ethereum a devenit foarte popular din cauza ca acesta este destul de valoros. Din cauza asta, minerii au inceput sa-si formeze sai sa-si mareasca fermele de mining cumparand placi video la greu (din orice generatie, nu conteaza, hash rate-ul este diferit dar totodata eficient pe ultimele 3 generatii de placi video [turing, ampere, pascal]). Tot din cauza lipsei de stock-uri creeat de ei, minerii au ajus la fermele de laptopuri.

 

1Hko5Dp.png

 

YoaUHob.png

 

Nvidia: "Vom reduce cu pana la 50% hash-rate-ul placilor video din seria Ampere prin divere specifice si VBios, si totodata vom lansa o noua generatie de placi video dedicata mining-ului".

Aceasta generatie se numeste "CMP". Nu este singura generatie prezenta pentru mineri, au mai fost placi video modate sau fabriacte special pentru mineri.

In ce consta o astfel de placa video?

Nu exista video outputs, pentru care placa nu poate afisa nimic pe ecran, ci doar face calcule computationale generand acele "hash-rate-uri", adica un back-up al calculelor ce este transmis sistemului, obtinand in schimbul calculelor o suma de bani prin valoarea unei criptomonede.

Limitarea driverelor

Nvidia a mentionat faptul ca vor limita hash-rate-ul prin drivere updatate din data de 25 ianuarie (cand se lanseaza RTX 3060). Acesta consta in introducerea unui algoritm care poate detecta actiuni de mining pe criptomoneda etherneum si split-ui raspunsul calculelor computationale (hash-rate-ul cu pana la 50%). Totodata operatiunea consta si in modificarea VBios ului placii RTX 3060 prin a facilita limitarea).

Raspunsul oamenilor: "este doar o chestie de marketing !"

Avand in vedere ca limitarea se face la nivel software, toti se asteapta ca aceste limitari sa fie anulate de catre modarea driverelor si al VBios ului (un VBios poate fi descarcat si inlocuit cu alte versiuni, ceea ce-l face hack uibil). Se asteapta ca daca totusi Nvidia au luat atitudine privind stock-ul redus al placilor, aceasta limitare sa se faca la nivel hardware astfel incat minerii sa fie nevoiti sa cumpere placile dedicate.

Chiar daca placile dedicate "CMP" sunt cu 1/4 din pretul unui Geforce RTX, asta nu le face mai bune pentru mineri

Minerii tind ca dupa ce placile lor video au fost forjate pentru 6 luni ori un an, acestia sa vanda placile video pe piata second-hand pentru a-si scoate banii. Minerii nu pot face asta cu placile lor video dedicate din seria CMP, din cauza ca acestea nu au porturi de ierire, ceea ce le face nefolositoare pentru gameri. Minerii vor continua sa cumpere placile video din seria Geforce pentru a le vinde pe piata second cand acestea isi reduc fiabilitatea.

 

kGRdQTI.png

 

Parerea mea?

Mereu au existat alternative de hacking si cred ca ceea ce vor face ei este egal cu 0. Nicio limitare software nu poate trece de un hacking, chiar daca in mod indirect limitarea duce si la procese hardware.

Aduceam mai sus aminte de vremurile cand s-au mai creeat astfel de placi pe seria Pascal, un chip asemanator cu GTX 1070 pus intr-un PCB dedicat minerilor, Acestia au spus ca "gamerii nu pot avea parte de ele din cauza ca nu exista video outputs", dar s-a gasit o alternativa prin care placa video poate reda informatiile pre-procesate printr-o placa video integrata in procesor, deci s-a putut.

 


  • 1

#2
Keedyy

Keedyy

    Newbie

  • Posts
    60
  • Topics
    33
  • Reputation
    35
  • Online
    6 days

si eu voiam sa imi iau rtx 2080, poate se mai schimba ceva prin august/septembrie ca acum e jale mare la preturi in special daca prinzi stoc...


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users