Jump to content


Photo

[Tutorial] Cum sa iti optimizezi HDD-ul astfel incat sa obtii un boot mai rapid


  • This topic is locked This topic is locked
2 replies to this topic

#1
TheWølfy

TheWølfy

    Respected

  • Posts
    1,037
  • Topics
    442
  • Reputation
    1205
  • Online
    125 days

Buna. Recent mi-am achizitionat un SSD pe m2 si diferenta este de la cer la pamant. Dar inainte pana si pe HDD aveam un boot mai ok de aproape 8-9 secunde. Cum am facut asta? Prin cateva optimizari ale HDD-ului si totodata printr-un proces de defragmentare. Astazi vreau sa va arat si voua cam cum ar trebui sa va optimizati HDD-ul pentru a obtine un boot cat mai rapid (8-9 secunde ca si rezultat in loc de 20)

 

1. Stoparea programelor inutile la pornire

 

Am vazut foarte multi,si mor cand vad asta,cand a bootat PC-ul si se aprind vreo 20 de programe simultan. Aces proces incetineste sporitatea HDD-ului la pornire astfel incat iti va lua o gramada de timp pana acesta sa scape de toate sarcinile consumatoare.

Pentru a opri orice fel de aplicatie intrati in Task Manager - Tabul Startup si opriti toate procesele (lasati cele de audio / placa video / ctf si altele suplimentare importante)

 

bandicam-2019-06-28-05-00-37-345.jpg

 

2. Dezactivarea servicilor "Sysmain", "Windows Time", "Windows Update" dar si alte servicii inutile

 

PC-ul pentru a functiona corespunzator are nevoie de aceste servicii pentru a le porni la boot. Unele sunt implementari aditionale care ofera userului functii noi,sau inutile.

Procesul de sysmain ajuta la "imbunatatirea performantei a PC-ului". Practic nu-i asa,el foloseste o cantitate uriasa din memoria HDD-ului atfel incat sa tina toate elementele importante in cache si sa ofere o performanta suplimentara nesesizabila. Uneori din cauza acestui service,impreuna cu Windows Time, tine mereu HDD-ul in full loading (90-100%) si facand ca acesta sa mearga mult mai greu.

Pentru a opri scrieti la search "Services" si mergeti la cele doua functii - click dreapta - properties - si la status type schimbati pe disabled. Asa puteti face si cu celelalte servicii inutile cum ar fi cele de la Xbox si Windows Defender daca nu il folositi

 

bandicam-2019-06-28-05-08-46-386.jpg

 

3. Daca nu folositi Windows Defender,opriti-l

 

Windows defender este si ea o sursa mancatoare de memorie in care pentru a functiona corespunzator,acesta isi face periodic scanari sau are in fundal cateva procese ce foloseste mult din cantitatea HDD-ului. Pentru a-l opri dezactivati procesele pe care le-am zis mai sus, apoi dezactivati Real Time Protection din Start - scrieti Windows Security - mergeti la Virus si Threat protection - si Manage Settings si dezactivati Real Time Protection

 

windows-security-defender-settings.png

 

Dezactivati din group policy (la search scrieti gpedit.msc - Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Defender Antivirus apoi dati dublu click pe turn off windows defender antivirus si schimbati de pe enable la disable)

 

windows-defender-antivirus-gpedit-polici

 

disable-windows-defender-gpedit-policy.p

 

4. Procesul de defragmentare

 

Defragmentarea unui disk este realizarea unui proces prin care calculatorul iti face curat pe acl prin disk si il optimizeaza mai bine (ca si cum ti-ai face curat in dulap).

Acest proces poate dura cateva ore in functie de cantitatea de memorie a HDD-ului. De exemplu pentru un TB mie mi-a luat vreo 3-4 ore,dar merita cu siguranta si poti linistit sa iti faci activitatile tale in timp ce acesta ruleaza in fundal. Pentru a defragmenta PC-ul mergeti la search - scrieti Defrag si dati pe Defragment and optimise drivers si acolo dati drumul la defragmentare.

 

how-to-defrag-your-computer-3506876-D-v1

 

bandicam-2019-06-28-05-33-31-613.jpg
2010 impreza 0 60

 

Sper ca v-a fost de folos acest tutorial si daca vreti sa aveti parte de performante din partea HDD-ului in cazul in care nu aveti un SSD,atunci sa realizati macar o parte in acesti pasi. Eu unul abia am reusit sa imi cumpar un SSD bun si cu o memorie mare,fiind nevoit ca inainte sa-mi ocup o zi intreaga pentru optimizarea HDD-ului,dar a meritat. Sunt adeptul performantei si as face cam orice pentru a-l obtine :)


  • 1

#2
blondu16Hz

blondu16Hz

    Respected

  • Posts
    1,418
  • Topics
    478
  • Reputation
    3056
  • Online
    180 days

Sa ti creasca karasu mare cumetre


  • 0

#3
neacristy

neacristy

    Backend Developer

  • Posts
    2,736
  • Topics
    615
  • Reputation
    1712
  • Online
    118 days

am ssd fraere


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users