Jump to content


Photo

AMD "Big Navi" | Arhitectura RDNA2 - Prezentare


  • This topic is locked This topic is locked
No replies to this topic

#1
TheWølfy

TheWølfy

    Respected

  • Posts
    1,037
  • Topics
    442
  • Reputation
    1205
  • Online
    125 days

Asa cum am facut si pentru lansarea noii serii de placi video NVIDIA, astazi, dupa prezentarea oficiala a noii arhitecturi fondata de AMD, am sa va arat si explic fiecare noutate, termen si schimbare in noua arhitectura.

 

RDNA 2 - Ce este?

 

RDNA2 este practic versiunea noua a noii arhitecturi de placi video Radeon, care vine cu optimizari si featuring-uri noi, dar si specificatii care duc cu o performanta crescuta cu pana la 54% (2.1 X) fata de arhitectura precedenta, respectiv seria 5000 de placi video Radeon si totodata mult mai eficienta.

 

t7sycRs.jpg

 

Tehnologii

 

DirectX XII Ultimate Raytracing

 

 

 

Deocamdata s-a oferit un preview scurt in cateva jocuri minuscule (gen Godfall, FarCry6, WoW)

 

 

 

 

Dupa cum am inteles, Raytracing-ul celor de la AMD este soft-based. Adica, performanta cu raytracing ul pornit depinde doar de engine, de versiunea directx - ului, de optimizari si de felul in care placa gesticuleaza calculele computationale. Nu exista coruri speciale in pre-procesarea raytracing ului ca si in cazul Nvidia, ci acesta este bazat strict pe productia jocului / engine. Exista insa un locas in placa video fizica care se ocupa de partea de raytracing, dar nu exista coruri fizice pentru asa ceva. Nvidia se foloseste de tehnologia DLSS ce utilizeaza inteligenta artificiala pentru a permite optimizarea raytracing-ului, iar dupa declaratiile CEO-ului AMD, compania foloseste un API de la Microsoft special in optimizarea raytracing-ului, tot software-based, pentru a face denoising si optimizare in timp real. Nu s-au oferit grafici cu performanta placilor in raytracing, pt care am fost si eu putin cam dezamagir deoarece eu doar asta asteptam cel mai mult, dar vedem la lansarea oficiala pe piata.

 

AMD Rage Mode

 

Practic, este un preset din softul driverelor AMD pentru a face un mic overclocking automat. Acesta ofera un boost in frecventa, in schimbul unei temperaturi putin mai ridicate si a ventilatoarelor in turatie mai maricica. Dar, impreuna cu tehnologia Smart Acces Memory, promit o performanta crescuta cu pana la 13%.

 

6Mf0G8U.jpg

 

 

 

Smart Acces Memory

 

SAM poate fi activat daca detii un procesor din seria 5000 si noua serie de placi video RDNA2. Practic, procesorul cat si placa video pot comunica direct avand acces rapid la informatiile din memoria placii. Asta rezulta o performanta de pana la 13% activat cu Rage Mode.

 

IbXH4Bo.jpg

 

aHhMYgH.jpg

 

 

 

 

Specificatii, preturi & data lansare

 

Specificatii

 

brJPRVa.jpg

 

6800XT:

 

Comparativ cu RTX 3080

Frecventa de baza: 2015 Mhz

Frecventa boost: 2250 Mhz (Mult mai mare fata de RTX)

16 GB GDDR6

 

TmN5obj.jpg

 

6800:

 

Comparativ cu RTX 3070

1815 Mhz frecventa de baza

2105 Frecventa turbo

16 GB GDDR6

 

JIo1kBv.jpg

 

6900XT:

 

Comparativ cu RTX 3090

2015 Mhz frecventa de baza

2250 Frecventa boost

16 GB GDDR6

 

*Mai este un model low-budget cu 8 GB GDDR6 dar inca nu a fost prezentata.

 

9ShQKOR.jpg

 

Preturi:

 

6800: 579 dolari

6800XT: 649 dolari

6900: 1000 dolari

 

Daca ma intrebati personal, deocamdata AMD nu m-a surprins atat de tare din prezentare, insa sunt uimit ca gama de top cat si celelalte au un pret scazut fata de competitie, si ofera rezultate asemanatoare in bench-uri, insa, eu inca as alege Nvidia pentru racirea bine implementata, pentru core-urile speciale pe care le are in RT si inteligenta artificiala si totodata pentru driverele stabile, AMD inca lucrand la fixarea anumitor aspecte. Este doar inceputul, inca nu imi pot da cu parerea despre noile placi video pana nu vad bench-uri si utilizarea lor dupa o saptamana sau doua. Nu au vorbit nimic despre racire, despre modul in care au lucrat la design-ul placii. Eu unul sunt curios de variantele custom, dar pana acm placile par chiar ok, ieftine si eficiente.

 

*RDNA2, in prezent, sunt implementate pe configuratiile PS5 si XBOX, la fel si procesoarele 5000, ceea ce inseamna, ca trailerele PS5 de pana acum arata performanta cu care placa se lauda.

 

 

"The AMD Radeon RX 6800 targets a super-high Quad HD performance, but is also perfectly competent at 4K gaming at 60fps. AMD suggests it’s capable of 118fps for Doom Eternal, 98fps for Battlefield V and 77fps for Call of Duty: Modern Warfare, all of which are running in 4K. AMD showed the card as boasting superior results to Nvidia’s RTX 2080 Ti across the board, and will likely fiercely challenge the RTX 3070 too."

 

 

Si da, suporta si 8k.

 

iVuOQVa.jpg

 

nRpJB5J.jpg

 

 


  • 1




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users