Jump to content


Photo

Un Overclock cat mai ok - Sfaturi si termeni explicati


  • This topic is locked This topic is locked
3 replies to this topic

#1
TheWølfy

TheWølfy

    Respected

  • Posts
    1,037
  • Topics
    442
  • Reputation
    1205
  • Online
    125 days

Buna !

N-am mai facut de mult timp un tutorial IT, si astazi as vrea sa impartasesc cu voi experienta de overclocking pe procesoarele / placile AMD.

 

OC-UL

 

In primul rand, ce este un overclock?:

Overclock-ul reprezinta ridicarea valorilor pe componente (frecvente, voltaje). Acestea pot aduce fara nicio indoiala surplusuri de performanta. In general, nu as recomanda un Overclocking masiv pe laptopuri, scazand autonomia de functionare si totodata neavand un sistem stabil si puternic de racire, nu pot face fata decat pt modificarea catorva parametrii ce nu supun ridicari de temperaturi.

 

OC-ul pe Procesoare

 

Recent lucram la un OC pe procesorul meu, Ryzen 5 2400G, un procesor destul de bun, pt care cautam o frecventa cat mai ridicata. Trebuie sa stiti ca frecventa lor depinde de puterea de care ii este data, respectiv de VCORE SOCKET. Cu cat voltajul este mai mare, cu atat procesorul primeste mai multa putere pentru a putea urca in frecventa. Degeaba cresteti frecventa unui procesor cat timp nu ii este data puterea pentru a ajunge la acea valoare in full load.

VCORE SOCKET-ul ridicat presupune incalzirea procesorului, practic lucrand la o frecventa mai mare, acesta se incalzeste mai repede si mai mult pe core-urile principale. Pentru procesoarele AMD nu recomand urcarea VCORE SOCKET-ului peste valoarea de 1.4 V, deoarece ii va scade in timp autonomia si riscati sa stricati procesorul atunci cand ii dati o valoare prea mare.

Frecventa este un lucru de baza de care un procesor are nevoie pentru o performanta mai ridicata. Dupa ce ati setat VCORE-ul stabilit, urcati-i frecventa nu prea mult, incercati sa cresteti treptat valorile. Incercati sa nu depasiti prea mult frecventa de BOOST.

Exemplu: Am un procesor ce lucreaza in 3.6 GHZ cu un boost de 3.9 GHZ. Al meu, overclockat, ajunge pana la 4.2 (Maximum din cate am testat).

 

wWguiIe.jpg

 

Memoriile

 

Memoriilor le trebuie un numar de Mhz mai mare, astfel incat ciclurile sa decurga mult mai rapid, aparand performanta crescuta. Dupa cum unii stiti sau nu, AMD-ul iubeste frecventele cat mai ridicate pe memorii, fapt pentru care vei avea o crestere considerabila de mare daca din 2666 Mhz ii overclockezi la 3200 Mhz.

Atentie: Oricat de mult v-ati chinui, nu puteti sa urcati mai mult frecventa decat placa voastra de baza permite.

De exemplu: Am o placa de baza A320M, care suporta o frecventa maxima de 3200Mhz in OC sau XMP (inseamna ca maximum suportat este de 3200Mhz). Dupa cum oricarei componente ii trebuie, trebuie sa ii oferiti si un voltaj pe masura. Puteti testa voltajele urcand treptat valorile (incercati sa ii oferiti cu 5-10 mai mult volt.), modificand din DRAM Voltage.

 

 

Placa Video

 

La fel ca si la memorii si procesor, acestuia trebuie sa ii oferiti un voltaj ceva mai mare si o frecventa mai ridicata.

Atentie: Nu urcati peste frecventa de boost specificata de producator si nu incercati sa faceti OC pe placile video customizate OC din fabrica, veti deteriora placa.

 

 

Un mic tutorial pentru OC-ul placilor video (Nvidia)

 

Testarea

 

Testarile se fac in bench-uri care streseaza componentele overclockate, putand arunca o privire peste rezultatele obtinute si totodata vazand daca pe parcursul rularii nu intalniti artefacte sau bluescreen-uri.

Un artefact (deteriorari de poligoane) se fixeaza prin scaderea de voltaj / frecventa, iar BSOD-urile presupun un pericol major datorita OC-ului neechilibrat, de aceea trebuie sa resetati valorile pe default si sa reluati schimbarea valorilor.

 

Programe de bench: https://unigine.com/

https://www.3dmark.com/

 

Singurul program de monitorizare pe care-l recomand din suflet, deoarece este singurul care citeste toti senzorii foarte precis in timp real, este HWInfo https://www.hwinfo.com/

 

Erorile din timpul OC-ului

 

Erorile din timpul OC-ului arata faptul ca OC-ul tau nu este stabil. De aceea, acest proces de OC presupune sa stai mult timp sa analizezi fiecare componenta in parte.

BSOD-urile si artefactele iti vor spune sa scazi frecventele / voltajele si sa gasesti altele mai stabile.

Nepornirea sau resetarea continua a sursei / sunete ale placii de baza (beep-uri) iti vor spune ca OC-ul este total gresit, un pericol eminent pentru sistem. De aceea, daca nu mai puteti porni sistemul resetari valorile OC-ului scotand bateria placii de baza si bagand-o la loc dupa 2 minute, sau scotand header-ul "BIOS" conectat pe conectorii din zona front panel jumpers.

 

Racirea & dependenta fiecarei componente

 

Practic pentru un OC cu rezultate in temperaturi cat mai impecabile, va trebuie o racire pe masura. Pentru OC-urile mai basic, ramaneti la racirea pe aer (Coolerele stock AMD isi fac foarte bine treaba chiar si intr-un OC basic, cele de la intel, nu). In schimb, pentru un OC cat mai indraznet recomand cel pe lichid.

Fiecare componenta trebuie sa fie cat mai calitativa pentru rezultate in OC cat mai bune, Spre exemplu, o memorie mai slaba cu un CL mai mare nu are aceleasi rezultate in OC fata de unul cu un CL mai mic si mai de calitate, la fel cu voltajul si frecventa. Fiecare procesor si placa video functioneaza in modul lui, depinde de fabricatie, de aceea fiecare actioneaza diferit la un OC, si de aceea se recomanda gasirea valorilor cat mai echilibrate. Sursa trebuie sa fie una calitativa daca vrei sa tina un OC, nu iei toate bombele astfel incat acesta la o simpla eroare de OC sau la un OC instabil, sau pur si simplu la urcarea voltajelor, acesta sa cedeze.

 

Daca nu ii oferiti OC-ului o racire pe masura, acesta poate intra in thermal throttling, scaderea performantei si supraincalzirea compoinentelor.

 

 

z2YVEPK.jpg

 

Pentru a dezactiva limitarile privind OC-ul, dezactivati optiunile de Core Performance Boost; Global C-State si AMD Cool & Quiet.

 

 

 

 

Si cam da, astea au fost informatiile si sfaturile cu care am vrut sa vi le impart voua. De dragul IT-ului, mi-ar placea sa fac extraordinar de multe tutoriale, pacat ca nu prea are cine sa se uite peste acestea. Sper ca v-au fost utile informatiile si pentru orice intrebare din mediul IT, va astept aici sau in PM.


  • 0

#2
#AN3T.

#AN3T.

    Stay strong!

  • Posts
    8,917
  • Topics
    413
  • Reputation
    7116
  • Online
    127 days

foarte educativ multumim


  • 0

#3
blondu16Hz

blondu16Hz

    Respected

  • Posts
    1,418
  • Topics
    478
  • Reputation
    3056
  • Online
    180 days
Ce sa fac ma cu procesoru meu althon 2 de 3.00ghz ca ia foc asa fara oc dapai sai mai fac si oc tu iti dai seama?
  • 0

#4
Darky

Darky

    Manager

  • Posts
    5,266
  • Topics
    449
  • Reputation
    5337
  • Online
    210 days

Ce sa fac ma cu procesoru meu althon 2 de 3.00ghz ca ia foc asa fara oc dapai sai mai fac si oc tu iti dai seama?

Sa-i pui racire mai eficienta / pasta mai buna. Si ar trebui sa-ti suporte oc ca sa-l poti face.


  • 0




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users