Jump to content


Photo

Tutorial - Cum facem fotografii in PRO Foto


  • This topic is locked This topic is locked
No replies to this topic

#1
TheWolfy707

TheWolfy707

    LEAFCHAN

  • Posts
    1,461
  • Topics
    1026
  • Reputation
    1419
  • Online
    88 days

Buna. De mult am studiat si m-am jucat cu setarile din PRO Foto a telefonului meu cat si in diferite editari,iar azi am sa va impartasesc cateva sfaturi si idei generale despre toata aceasta treaba cu fotografia.

 

 

PRO Foto

 

Ce este pro foto? Pro foto-ul este o setare adaugata pe toate telefoanele cu generatia noua de camere (cam de cele care depasesc 7 mb pe camera din spate) in care iti poti edita modul de focalizare,iso-ul,timpul de expunere,balansul de alb.

 

Bun,inainte sa trecem la partea practica sa va spun cate ceva despre fiecare:

 

ISO - ISO-ul este componenta esentiala a tuturor aparatelor foto care se ocupa cu sensibilitatea la lumina. Cu cat ISO-ul este mai mare cu atat sansele de a face o fotografie buna in conditii de lumina scazuta sunt mai mari (exceptand valori foarte ridicate care ajunge ca imaginea sa fie in purici,dar observabil in timp de noapte) Il putem creste de la 50 la 3200 parca,sau depinde de camera foto integrata in telefon,dar in general astea sunt valorile. 

 

Timpul de expunere - timpul de expunere sau "S" este timpul in care senzorul ajunge sa descopere obiectul si in care ajunge lumina la el. Aceasta setare este practicabila pentru obiectele in miscare,si noaptea cand vrem de exemplu sa fotografiem stelele se seteaza la valori mari pentru a avea o vitera scazuta,evitand tremurul

 

AF/MF - Focalizarea manuala / automata - In general,focusul este componenta prin care dam claritate unui obiect,si prin care putem "alege" un obiect iar fundalul poate fi in ceata. Mai jos aveti cum sa il folositi

 

WB sau balansul de alb - Aceasta setare ne ajuta sa diferetiem lumina in functie de incaperea in care ne aflam.

 

Si acum sa va zic cam cum ne putem face setarile generale in functie de mediu:

 

Intr-un mediu intunecat: Avem nevoie ca ISO-ul sa fie crescut (cu cat crestem iso-ul cu atat imaginea va deveni neclara,dar ne va permite sa fotografiem noaptea), Timpul de expunere va trebui sa fie mare pentru evitarea tremurului iar in filmare pro il putem creste daca avem obiecte in miscare. Nu cred ca avem nevoie de focalizare noaptea,defapt nici nu cred ca va functiona aceasta setare pe timp de noapte. Balansul de alb il reglati in functie de locul in care va aflati si in functie de lumina pe care il intalniti.

 

Intr-un peisaj,avand un reper asupra noastra: Aici nu avem nevoie sa modificam valoarea iSO-ului daca ne aflam intr-un peisaj,sau daca doriti puteti sa il dati pe cea mai mica valoare sau pe mediu in functie de lumina soarelui. Timpul de expunere va trebui sa fie pe mic daca avem in jur vietati sau pe mare pentru a evita tremurul daca nu avem obiecte sau vietati in miscare. Focalizarea va trebui sa fie in felul urmator: AF-C pentru a focaliza continuu daca vrem sa pozam intreg peisajul,sau daca vrem sa fotografiem un obiect anume si peisajul sa fie in blur setam pe MF si ducem pana in punctul maxim sau aproapiat de punctul maxim al icon-ului cu floare (eu asa am pe huawei). 

 

Si cam asta-i articolul prezentat astazi. In perioada urmatoare veti avea mai multe tutoriale despre modul de fotografiere,iar in tutorialul urmator am sa incerc sa ma joc cu cateva functii suplimentare ale camerelor. Sper ca v-a fost de folos acest tutorial si ca v-am facut sa intelegeti cat de cat cam cum se folosesc aceste setari. Setarile de mai sus nu pot fi practicabile in toate mediile,de aceea va recomand sa va jucati si voi in functia de Pro foto. 

 

Cum scapam de tremur intr-o incapere cu lumina scazuta - Aici avem nevoie sa modificam Shooter-ul "S" si expunerea la lumina. ISO-ul il vom seta pe automat,shooter-ul la 250 pentru ca la valoarea 250 veti scapa de acel efect de blur si de tremur la miscarea imaginii,si vom compensa lumina cu expunerea "EV".

 

Mai jos aveti valorile esentiale postate intr-uyn articol pentru a sti cum functioneaza un shooter

 

https://www.snapped....de-expunere.htm

 

De retinut: Niciodata sa nu folositi zoom-ul de pe camera telefonului daca vreti sa faceti poze de calitate. Daca folositi functia de zoom nu veti mai avea detalii. Pe unele telefoane foti folosi zoom dar puteti mari numai cat permite telefonul (in cazul meu 3x). 


Edited by KUURO, 06 April 2018 - 10:21.

  • 1




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users